UỶ BAN THƯỜNG VỤ
QUỐC HỘI |
CỘNG HOÀ XÃ HỘI
CHỦ NGHĨA VIỆT NAM |
Số: 12/2003/PL-UBTVQH11 |
Hà nội, ngày 26 tháng 07 năm 2003 |
Để bảo vệ tính mạng, sức khỏe của con người,
duy trì và phát triển nòi giống, tăng cường hiệu lực quản lý nhà nước về vệ
sinh an toàn thực phẩm;
Căn cứ vào Hiến pháp nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam năm 1992 đã được sửa
đổi, bổ sung theo Nghị quyết số 51/2001/QH10 ngày 25 tháng 12 năm 2001 của Quốc
hội Khóa X, kỳ họp thứ 10;
Căn cứ vào Nghị quyết số 12/2002/QH11 ngày 16 tháng 12 năm 2002 của Quốc hội
Khóa XI, kỳ họp thứ 2 về Chương trình xây dựng luật, pháp lệnh của Quốc hội nhiệm
kỳ Khóa XI (2002-2007 và năm 2003;
Pháp lệnh này quy định về vệ sinh an toàn thực phẩm,
Điều 3. Trong Pháp lệnh này, những từ ngữ dưới đây được hiểu như sau:
1. Thực phẩm là những sản phẩm mà con người ăn, uống ở dạng tươi, sống hoặc đã qua chế biến, bảo quản.
2. Vệ sinh an toàn thực phẩm là các điều kiện và biện pháp cần thiết để bảo đảm thực phẩm không gây hại cho sức khỏe, tính mạng của con người.
3. Sản xuất, kinh doanh thực phẩm là việc thực hiện một, một số hoặc tất cả các hoạt động trồng trọt, chăn nuôi, thu hái, đánh bắt, sơ chế, chế biến, bao gói, bảo quản, vận chuyển, buôn bán thực phẩm.
4. Cơ sở chế biến thực phẩm là doanh nghiệp, hộ gia đình, bếp ăn tập thể nhà hàng và cơ sở chế biến thực phẩm khác.
5. Ngộ độc thực phẩm là tình trạng bệnh lý xảy ra do ăn, uống thực phẩm có chứa chất độc.
6. Bệnh truyền qua thực phẩm là bệnh do ăn, uống thực phẩm bị nhiễm tác nhân gây bệnh.
7. Phụ gia thực phẩm là chất có hoặc không có giá trị dinh dưỡng được bổ sung vào thành phần thực phẩm trong quá trình chế biến, xử lý, bao gói, vận chuyển thực phẩm nhằm giữ nguyên hoặc cải thiện đặc tính nào đó của thực phẩm.
8. Chất hỗ trợ chế biến thực phẩm là chất được sử dụng trong quá trình chế biến nguyên liệu thực phẩm hoặc thành phần thực phẩm nhằm hoàn thiện công nghệ xử lý, chế biến thực phẩm.
9. Vi chất dinh dưỡng là vitamin, chất khoáng có hàm lượng thấp cần thiết cho sự tăng trưởng, phát triển và duy trì sự sống của cơ thể con người.
10. Thực phẩm chức năng là thực phẩm dùng để hỗ trợ hoạt động của các bộ phận trong cơ thể, có tác đụng dinh dưỡng, tạo cho cơ thể tình trạng thoải mái và giảm bớt nguy cơ gây bệnh.
11. Thực phẩm có nguy cơ cao là thực phẩm có nhiều khả năng bị các tác nhân sinh học, hóa học, lý học xâm nhập gây ảnh hưởng đến sức khỏe của người tiêu dùng.
12. Thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ là thực phẩm đã được chiếu xạ bằng các nguồn có hoạt tính phóng xạ để bảo quản và ngăn ngừa sự biến chất của thực phẩm.
13. Gen là một đoạn trên phân tử nhiễm sắc thể có vai trò xác định tính di truyền của sinh vật
14. Thực phẩm có gen đã bị biến đổi là thực phẩm có nguồn gốc từ sinh vật có gen đã bị biến đổi do sử dụng công nghệ gen.
1. Kinh doanh thực phẩm là kinh doanh có điều kiện.
2. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm phải chịu trách nhiệm về vệ sinh an toàn thực phẩm do mình sản xuất, kinh doanh.
2. Nhà nước khuyến khích tổ chức, hộ gia đình, cá nhân Việt Nam, tổ chức, cá nhân nước ngoài sản xuất, kinh doanh thực phẩm trên lãnh thổ Việt Nam áp dụng các hệ thống quản lý chất lượng tiên tiến nhằm bảo đảm vệ sinh an toàn thực phẩm.
3. Nhà nước tạo điều kiện mở rộng hợp tác quốc tế trong lĩnh vực bảo đảm vệ sinh an toàn thực phẩm.
Điều 8. Nghiêm cấm các hành vi sau đây:
1. Trồng trọt, chăn nuôi, thu hái, đánh bắt, sơ chế, chế biến, bao gói, bảo quản, vận chuyển, buôn bán thực phẩm trái với quy định của pháp luật;
2. Sản xuất, kinh doanh:
a) Thực phẩm đã bị thiu, thối, biến chất, nhiễm bẩn có thể gây hại cho tính mạng, sức khỏe của con người;
b) Thực phẩm có chứa chất độc hoặc nhiễm chất độc;
c) Thực phẩm có ký sinh trùng gây bệnh, vi sinh vật gây bệnh hoặc vi sinh vật vượt quá mức quy định;
d) Thịt hoặc sản phẩm chế biến từ thịt chưa qua kiểm tra thú y hoặc kiểm tra không đạt yêu cầu;
đ) Gia súc, gia cầm, thủy sản chết do bị bệnh, bị ngộ độc hoặc chết không rõ nguyên nhân; sản phẩm chế biến từ gia sức, gia cầm, thủy sản chết do bị bệnh, bị ngộ độc hoặc chết không rõ nguyên nhân;
e) Thực phẩm nhiễm bẩn do bao gói, đồ chứa đựng không sạch, bị vỡ, rách trong quá trình vận chuyển;
g) Thực phẩm quá hạn sử dụng;
3. Sản xuất, kinh doanh động vật, thực vật có chứa mầm bệnh có thể lây truyền sang người, động vật, thực vật;
4. Sản xuất, kinh doanh thực phẩm từ nguyên liệu không phải là thực phẩm hoặc hóa chất ngoài Danh mục được phép sử dụng;
5. Sản xuất, kinh doanh phụ gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biến thực phẩm, vi chất dinh dưỡng, thực phẩm chức năng, thực phẩm có nguy cơ cao, thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ, thực phẩm có gen đã bị biến đổi chưa được cơ quan quản lý nhà nước có thẩm quyền cho phép;
6. Sử dụng phương tiện bị ô nhiễm, phương tiện đã vận chuyển chất độc hại để vận chuyển thực phẩm;
7. Thông tin, quảng cáo, ghi nhãn hàng hóa sai sự thật hoặc có hành vi gian dối khác về vệ sinh an toàn thực phẩm.
SẢN XUẤT, KINH DOANH THỰC PHẨM
MỤC 1. SẢN XUẤT, KINH DOANH THỰC PHẨM TƯƠI, SỐNG
Điều 12. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm tươi, sống có trách nhiệm:
1. Bảo đảm thực phẩm do mình sản xuất, kinh doanh không bị ô nhiễm, được bảo quản ở nơi sạch sẽ, cách ly với nơi bảo quản hóa chất, đặc biệt ỉa hóa chất độc hại và các nguồn gây bệnh khác;
2. Chịu trách nhiệm về xuất xứ thực phẩm do mình sản xuất, kinh doanh.
2. Nơi chế biến thực phẩm phải được thiết kế, xây dựng, lắp đặt, vận hành bảo đảm yêu cầu vệ sinh an toàn thực phẩm.
3. Cơ sở chế biến thực phẩm phải bảo đảm quy trình chế biến phù hợp với quy định của pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm.
2. Bộ Y tế quy định Danh mục phụ gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biến thực phẩm, vi chất dinh dưỡng được phép sử dụng và liều lượng, giới hạn sử dụng.
Điều 16. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân trong quá trình chế biến thực phẩm có trách nhiệm:
1. Sử dụng thiết bị, dụng cụ có bề mặt tiếp xúc trực tiếp với thực phẩm được chế tạo bằng vật liệu bảo đảm yêu cầu vệ sinh an toàn thực phẩm;
2. Sử dụng đồ chứa đựng, bao gói, dụng cụ, thiết bị bảo đảm yêu cầu vệ sinh an toàn, không gây ô nhiễm thực phẩm;
3. Sử dụng nước để chế biến thực phẩm đạt tiêu chuẩn quy định;
4. Dùng chất tẩy rửa, chất diệt khuẩn, chất tiêu độc an toàn không ảnh hưởng xấu đến sức khỏe, tính mạng của con người và không gây ô nhiễm môi trường.
MỤC 3 . BẢO QUẢN, VẬN CHUYỂN THỰC PHẨM
2. Bao bì tiếp xúc trực tiếp với thực phẩm phải được thử nghiệm, kiểm nghiệm về vệ sinh an toàn thực phẩm.
2. Cơ quan quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm hướng dẫn phương pháp bảo quản thực phẩm, quy định liều lượng chất bảo quản thực phẩm và thời gian bảo quản cho từng loại thực phẩm.
2. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân chỉ được kinh doanh thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ thuộc Danh mục thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ và trong giới hạn liều chiếu xạ theo quy định của pháp luật: Bộ Y tế quy định Danh mục thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ.
2. Chính phủ quy định cụ thể việc quản lý và sử dụng thực phẩm có gen đã bị biến đổi.
Điều 22. Phương tiện sử dụng vận chuyển thực phẩm phải bảo đảm các điều kiện sau đây:
1. Được chế tạo bằng vật liệu không làm ô nhiễm thực phẩm hoặc bao gói thực phẩm;
2. Dễ dàng tẩy rửa sạch;
3. Dễ dàng phân biệt các loại thực phẩm khác nhau;
4. Chống được sự ô nhiễm, kể cả khói, bụi và lây nhiễm giữa các thực phẩm với nhau;
5. Duy trì, kiểm soát được các điều kiện bảo đảm vệ sinh an toàn thực phẩm trong quá trình vận chuyển.
MỤC 4. NHẬP KHẨU, XUẤ T KHẨ U THỰC PHẨM
Chính phủ quy định thủ tục kiểm tra vệ sinh an toàn thực phẩm nhập khẩu, xuất khẩu.
2. Thực phẩm nhập khẩu, xuất khẩu đã được chứng nhận phù hợp tiêu chuẩn, thực phẩm của tổ chức, cá nhân sản xuất, kinh doanh đã được chứng nhận có hệ thống quản lý chất lượng vệ sinh an toàn thực phẩm phù hợp với Tiêu chuẩn Việt Nam hoặc tiêu chuẩn nước ngoài, tiêu chuẩn quốc tế áp dụng tại Việt Nam có thể được giảm số lần kiểm tra về vệ sinh an toàn thực phẩm.
2. Thực phẩm xuất khẩu không đạt yêu cầu vệ sinh an toàn thực phẩm có thể bị tái chế, chuyển mục đích sử dụng hoặc tiêu hủy theo quyết định của cơ quan nhà nước có thẩm quyền; tổ chức, hộ gia đình, cá nhân phải chịu mọi chi phí cho việc xử lý thực phẩm mà mình xuất khẩu không đạt yêu cầu
MỤC 5. ĐIỀU KIỆN SẢN XUẤT, KINH DOANH THỰC PHẨM
2. Bộ Y tế quy định tiêu chuẩn sức khỏe, yêu cầu kiến thức về vệ sinh an toàn thực phẩm đối với người trực tiếp sản xuất, kinh doanh thực phẩm phù hợp với từng ngành, nghề sản xuất, kinh doanh.
2. Bộ Y tế quy định việc kiểm tra sức khỏe đối với người làm việc tại cơ sơ sản xuất, kinh doanh thực phẩm.
MỤC 6. CÔNG BỐ TIÊU CHUẨN VỆ SINH AN TOÀN THỰC PHẨM
2. Tổ chức, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm có đăng ký kinh doanh phải thực hiện đúng theo tiêu chuẩn mà mình đã công bố và các quy định về vệ sinh an toàn thực phẩm do cơ quan nhà nước có thẩm quyền ban hành; thường xuyên kiểm tra và chịu trách nhiệm về vệ sinh an toàn thực phẩm đối với thực phẩm do mình sản xuất, kinh doanh.
3. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm không có đăng ký kinh doanh phải thực hiện đúng các quy định của pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm, chịu trách nhiệm về vệ sinh an toàn thực phẩm đối với thực phẩm do mình sản xuất, kinh doanh.
MỤC 7. QUẢNG CÁ O, GHI NHÃN THỰC PHẨM
, thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ, thực phẩm có gen đã bị biến đổi và các vấn đề liên quan đến thực phẩm được thực hiện theo quy định của pháp luật về quảng cáo. Người quảng cáo phải chịu trách nhiệm về nội dung quảng cáo của mình.
2. Nội dung quảng cáo về thực phẩm, phụ gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biến thực phẩm, vi chất dinh dưỡng, thực phẩm chức năng, thực phẩm có nguy cơ cao, thực phẩm được bảo quản bằng phương pháp chiếu xạ, thực phẩm có gen đã bị biến đổi và các vấn đề liên quan đến thực phẩm phải bảo đảm trung thực, chính xác, rõ ràng, không gây thiệt hại cho người sản xuất, kinh doanh và người tiêu dùng.
2. Tổ chức, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm
đóng gói sẵn trên lãnh thổ Việt
3. Nhãn thực phẩm phải có các nội dung cơ bản sau đây:
a) Tên thực phẩm;
b) Tên, địa chỉ cơ sở sản xuất thực phẩm;
c) Định lượng của thực phẩm;
d) Thành phần cấu tạo của thực phẩm;
đ) Chỉ tiêu chất lượng chủ yếu của thực phẩm;
e) Ngày sản xuất, thời hạn sử dụng, thời hạn bảo quản thực phẩm;
g) Hướng dẫn bảo quản, hướng dẫn sử dụng thực phẩm;
h) Xuất xứ của thực phẩm.
PHÒNG NGỪA, KHẮC PHỤC NGỘ ĐỘC THỰC PHẨM VÀ BỆNH TRUYỀN QUA THỰC PHẨM
Điều 36. Các biện pháp phòng ngừa ngộ độc thực phẩm và bệnh truyền qua thực phẩm bao gôm:
1. Bảo đảm vệ sinh an toàn trong quá trình sản xuất, kinh doanh và tiêu dùng thực phẩm;.
2. Giáo dục, tuyên truyền, phổ biến kiến thức và thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm cho người sản xuất, kinh doanh và người tiêu dùng;
3. Kiểm tra, thanh tra vệ sinh an toàn thực phẩm trong sản xuất, kinh doanh thực phẩm;
4. Phân tích nguy cơ ô nhiễm thực phẩm;
5. Điều tra, khảo sát và lưu trữ các số liệu về vệ sinh an toàn thực phẩm;
6. Lưu mẫu thực phẩm theo quy định của pháp luật
Các biện pháp khắc phục ngộ độc thực phẩm và bệnh truyền qua thực phẩm bao gồm:
a) Phát hiện, tổ chức điều trị kịp thời cho người bị ngộ độc thực phẩm và bệnh truyền qua thực phẩm;
b) Đình chỉ sản xuất, kinh doanh, sử dụng thực phẩm bị nhiễm độc;
c) Thu hồi thực phẩm đã sản xuất và đang lưu thông trên thị trường bị nhiễm độc;
d) Thông báo kịp thời cho người tiêu dùng về tình trạng ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm, thực phẩm đang lưu thông trên thị trường bị nhiễm độc;
đ) Kịp thời điều tra xác định nguyên nhân gây ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm;
e) Thực hiện các biện pháp phòng ngừa việc lan truyền bệnh dịch do ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm.
2. Chính phủ phân công cụ thể trách nhiệm của các Bộ, cơ quan ngang Bộ, cơ quan thuộc Chính phủ trong việc phòng ngừa, khắc phục ngộ độc thực phẩm và bệnh truyền qua thực phẩm.
2. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân sản xuất, kinh doanh, sử dụng thực phẩm gây ra ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm có trách nhiệm áp dụng ngay các biện pháp khắc phục hậu quả, đồng thời phải báo cáo ngay với Uỷ ban nhân dân địa phương hoặc cơ quan quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm nơi gần nhất và phải chịu mọi chi phí cho việc khắc phục ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm theo quy định của pháp luật.
Ủy ban nhân dân địa phương nơi có khả năng bị lây lan ngộ độc thực phẩm hoặc bệnh truyền qua thực phẩm có trách nhiệm thông báo cho nhân dân địa phương biết để đề phòng và thực hiện các biện pháp phối hợp khắc phục hậu quả, ngăn ngừa lây lan.
2. Trường hợp bệnh truyền qua thực phẩm tạo thành dịch bệnh nguy hiểm lây lan trên quy mô rộng, đe dọa nghiêm trọng đến tính mạng, sức khỏe của con người thì phải thực hiện theo quy định của pháp luật về tình trạng khẩn cấp.
QUẢN LÝ NHÀ NƯỚC VỀ VỆ SINH AN TOÀN THỰC PHẨM
Điều 42. Nội dung quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm bao gồm:
1. Xây dựng và tổ chức thực hiện chiến lược, chính sách, quy hoạch, kế hoạch về vệ sinh an toàn thực phẩm;
2. Ban hành và tổ chức thực hiện các văn bản quy phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm, các quy định và tiêu chuẩn về vệ sinh an toàn thực phẩm;
3. Xây dựng và tổ chức thực hiện kế hoạch phòng ngừa, khắc phục ngộ độc thực phẩm và bệnh truyền qua thực phẩm;
4. Quản lý hệ thống kiểm nghiệm, thử nghiệm về vệ sinh an toàn thực phẩm;
5. Quản lý việc công bố tiêu chuẩn vệ sinh an toàn thực phẩm, chứng nhận đủ điều kiện vệ sinh an toàn thực phẩm;
6. Tổ chức nghiên cứu khoa học và công nghệ trong lĩnh vực vệ sinh an toàn thực phẩm;
7. Đào tạo, bồi dưỡng nghiệp vụ về vệ sinh an toàn thực phẩm;
8. Tổ chức công tác thông tin, tuyên truyền, phổ biến kiến thức và pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm;
9. Hợp tác quốc tế về vệ sinh an toàn thực phẩm;
10. Thanh tra, kiểm tra, giải quyết khiếu nại, tố cáo và xử lý các vi phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm.
1. Chính phủ thống nhất quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm.
2. Bộ Y tế chịu trách nhiệm trước Chính phủ thực hiện quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm.
a) Việc quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm trong quá trình sản xuất do các Bộ, ngành quản lý chuyên ngành chủ trì phối hợp với Bộ Y tế, các Bộ, ngành có liên quan thực hiện;
b) Việc quản lý nhà nước về vệ sinh an toàn thực phẩm trong quá trình lưu thông do Bộ Y tế chủ trì phối hợp với các Bộ, ngành có liên quan thực hiện.
KIỂM TRA, THANH TRA VỀ VỆ SINH AN TOÀN THỰC PHẨM
2. Chính phủ quy định cụ thể về việc kiểm tra vệ sinh an toàn thực phẩm trong sản xuất, kinh doanh.
2. Tổ chức và hoạt động của thanh tra chuyên ngành về vệ sinh an toàn thực phẩm do Chính phủ quy định.
Điều 46. Thanh tra chuyên ngành về vệ sinh an toàn thực phẩm có nhiệm vụ:
1. Thanh tra việc chấp hành các quy định của pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm của tổ chức, cá nhân sản xuất, kinh doanh thực phẩm;
2. Thanh tra việc thực hiện các tiêu chuẩn về vệ sinh an toàn thực phẩm; xác minh, kết luận, kiến nghị cấp có thẩm quyền xử lý vi phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm;
3. Đề xuất, tham gia xây dựng các văn bản quy phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm.
1. Yêu cầu tổ chức, cá nhân có liên quan cung cấp thông tin, tư liệu và trả lời những vấn đề cần thiết phục vụ công tác thanh tra; yêu cầu đối tượng thanh tra cung cấp tài liệu, báo cáo về những vấn đề liên quan đến nội dung thanh tra; trường hợp cần thiết được lấy mẫu xét nghiệm, niêm phong tài liệu, tang vật có liên quan đến nội dung thanh tra, lập biên bản về các vi phạm vệ sinh an toàn thực phẩm theo quy định của pháp luật;
2. Yêu cầu giám định, kết luận những vấn đề cần thiết để phục vụ công tác thanh tra;
3. Đình chỉ hành vi vi phạm các quy định về vệ sinh an toàn thực phẩm gây nguy hại hoặc có nguy cơ gây nguy hại đến tính mạng, sức khỏe của con người và những hành vi khác gây thiệt hại đến lợi ích của Nhà nước, quyền và lợi ích hợp pháp của tổ chức, cá nhân;
4. Xử lý theo thẩm quyền hoặc kiến nghị cơ quan nhà nước có thẩm quyền xử lý vi phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm theo quy định của pháp luật;
5. Chịu trách nhiệm trước pháp luật về kết luận, biện pháp xử lý hoặc quyết định thanh tra của mình;
6. Các quyền và trách nhiệm khác theo quy định của pháp luật.
2. Tổ chức, hộ gia đình, cá nhân là đối tượng thanh tra phải chấp hành quyết định của đoàn thanh tra hoặc thanh tra viên về vệ sinh an toàn thực phẩm.
2. Cá nhân có quyền tố cáo hành vi vi phạm pháp luật về vệ sinh an toàn thực phẩm với cơ quan, tổ chức, cá nhân có thẩm quyền.
Thẩm quyền, thủ tục giải quyết khiếu nại, tố cáo và thủ tục khởi kiện quy định tại khoản 1 và khoản 2 Điều này được thực hiện theo quy định của pháp luật.
Điều 53. Pháp lệnh này có hiệu lực thi hành từ ngày 01 tháng 11 năm 2003.
Những quy định trước đây trái với Pháp lệnh này đều bãi bỏ.
Điều 54. Chính phủ quy định chi tiết và hướng dẫn thi hành Pháp lệnh này./.
|
ỦY BAN THƯỜNG
VỤ QUỐC HỘI |
THE STANDING COMMITTEE OF NATIONAL ASSEMBLY |
SOCIALIST REPUBLIC OF VIET NAM |
No: 12/2003/PL-UBTVQH11 |
Hanoi, July 26, 2003 |
ON FOOD HYGIENE AND SAFETY
(No. 12/2003/PL-UBTVQH11 of July 26, 2003)
In order to protect
human lives and health, maintain and develop our race; to enhance the
efficiency of the State management over food hygiene and safety;
Pursuant to the
Socialist Republic of Vietnam's 1992 Constitution which was amended and
supplemented under Resolution No.51/2001/QH10 of December 25, 2001 of the Xth
National Assembly, the 10th session;
Pursuant to
Resolution No.12/2002/QH11 of December 16, 2002 of the XIth National Assembly,
the 2nd session, on the law- and ordinance-making programs of the National
Assembly for the XIth Legislature (2002-2007) and 2003;
This Ordinance
prescribes food hygiene and safety.
...
...
...
Article
2.- Vietnamese organizations, households
and individuals as well as foreign organizations and individuals, that are
engaged in food production and business in the Vietnamese territory, must abide
by the provisions of this Ordinance and other relevant provisions of law. In
cases where the international treaties which the Socialist Republic of Vietnam has
signed or acceded to contain provisions different from those of this Ordinance,
such international treaties shall apply.
Article
3.- In this Ordinance, the following
terms and phrases are construed as follows:
1. Food means the
products which humans eat and/or drink in fresh, raw or processed, preserved
forms.
2. Food hygiene and
safety mean the necessary conditions and measures to ensure that food shall not
cause harms to human health and lives.
3. Food production and
business means the performance of one, several or all of the activities of
cultivating, rearing, harvesting, fishing and catching, preliminarily
processing, processing, packaging, preserving, transporting and/or trading in
food.
4. Food-processing
establishments mean enterprises, households, collective cookhouses, restaurants
and other food-processing establishments.
5. Food poisoning
means a pathological occurrence due to eating or drinking food which contain
toxins.
6. Diseases
transmitted via food mean those caused due to eating, drinking food
contaminated with pathogenic agents.
7. Food additives mean
substances with or without nutritious values, which are added to food
ingredients in the course of processing, treating, packaging and transporting
food with a view to retaining or improving some characteristics of food.
...
...
...
9. Micro-nutrients mean
vitamins, minerals with low contents necessary for the growth, development and
sustainment of human body.
10. Functional food
mean those used to support the operation of body organs, which have nutritious
value and create ease for body and reduce pathogenic dangers.
11. High-risk food
mean those with high possibility of infiltration by biological, chemical and/or
physic agents which affect the health of consumers.
12. Food preserved by
radiation method are those radiated with sources of radioactive activity to
preserve and prevent food from degeneration.
13. Gene means a
section of chromosomal molecule playing the role of determining the heredity of
organism.
14. Genetically
modified food are those originating from organisms genetically modified due to
the use of genetic technology.
1.
Food business is a conditional business.
2. Organizations,
households and individuals producing and/or trading in food must be accountable
for the hygiene and safety of the food they produce and/or trade in.
...
...
...
2. The State shall
encourage Vietnamese organizations, households and individuals as well as foreign
organizations and individuals that are engaged in food production and business
in the Vietnamese territory to apply advanced quality control system in order
to ensure food hygiene and safety.
3. The State shall
create conditions to expand international cooperation in ensuring food hygiene
and safety.
Article
6.- Vietnam Fatherland Front and its
member organizations shall, within the scope of their respective tasks and
powers, have to propagate and mobilize people to implement and supervise the
implementation of the legislation on food hygiene and safety.
Article
7.- Consumers shall have the right to be
informed of food hygiene and safety, to select and use proper food; have the
responsibility to observe food hygiene and safety, protect themselves in the
use of food, fully comply with the guidance on food hygiene and safety;
voluntarily report on food poisoning and diseases transmitted via food;
complain about, denounce and detect acts of violating the legislation on food
hygiene and safety in order to protect the health of their own and of the
community.
Article
8.- The following acts are strictly
forbidden:
1. Cultivating,
rearing, harvesting, fishing and catching, preliminarily processing,
processing, packaging, preserving, transporting or trading in food in
contravention of law provisions.
2. Producing or
trading in:
a) Stale, rotten,
degenerated, contaminated food which may cause harm to human lives and health;
...
...
...
c) Food infected with
pathogenic parasites, pathogenic micro-organisms or micro-organisms beyond the
prescribed limits;
d) Meat or products of
meat, which have not gone through veterinary inspection or have been inspected
but fail to meet the requirements;
e) Cattle, poultry,
aquatic resources, which die of diseases, poisoning or unclear causes; products
processed from cattle, poultry and/or aquatic resources, which die of diseases,
poisoning or unclear causes;
f) Food contaminated
due to packing, containers which get dirty, broken or torn in the course of
transportation;
g) Food with expired
use duration.
3. Producing and/or
trading in animals and/or plants infected with pathogenic agents which may
spread to humans, animals, plants.
4. Producing and/or
trading in food made of non-food raw materials or chemicals outside the lists
of those permitted for use.
5. Producing and/or
trading in food additives, food-processing supports, micro-nutrients,
functional food, high-risk food, food preserved by radiation method,
genetically modified food, without permision of competent State management
bodies.
6. Using polluted
means, means already used for transportation of poisonous and hazardous
substances to transport food.
...
...
...
Section
1. FRESH AND RAW FOOD PRODUCTION AND TRADING
Article
9.- Organizations, households and
individuals that produce and/or trade in fresh and raw food must ensure that
the places where the food are reared, cultivated or traded in shall not be
polluted by surrounding environments and must be isolated from areas where
environmental pollution and/or food contamination may occur.
Article
10.- Organizations, households and
individuals that produce and/or trade in fresh and raw food must apply measures
to treat wastes according to the law provisions on environmental protection.
Article
11.- The use of fertilizers, animal
feeds, plant protection drugs, veterinary drugs, food preservatives, growth
stimulants, weight gain stimulants, breeding irritators and other substances
related to food hygiene and safety must comply with law provisions.
Article
12.- Organizations, households and
individuals that produce and/or trade in fresh and raw food shall have the
responsibility:
1. To ensure that the
food they have produced and/or traded in are not polluted, are preserved at
clean places, isolated from places where chemicals, chiefly toxic chemicals,
are preserved and other pathogenic sources;
2. To be accountable
for the origins of food they have produced and/or traded in.
...
...
...
2. The food-
processing sites must be designed, constructed, installed and operated to
satisfy the food hygiene and safety requirements.
2. The food-processing
establishments must apply all measures to keep food from being contaminated or
infected with pathogens which may spread to humans, animals and/or plants.
3. The food-processing
establishments must ensure that the processing process is conformable with the
law provisions on food hygiene and safety.
...
...
...
Article
16.- Organizations, households and
individuals, in the course of food processing, shall have the responsibilities:
1. To use equipment
and devices with surfaces which directly contact food being manufactured from
materials meeting the food hygiene and safety requirements;
2. To use containers,
packings, devices, equipment which satisfy the food hygiene and safety
requirements and do not cause food pollution;
3. To use water up to
the prescribed standards for food processing;
4. To use detergents,
disinfectants, antidotal substances safely without adversely affecting human
health and lives and without causing environmental pollution.
Section
3. FOOD PRESERVATION, TRANSPORTATION
2. Packages directly
contacting food must be tested and inspected in terms of food hygiene and
safety.
...
...
...
2. Agencies performing
the State management over food hygiene and safety shall guide the
food-preserving methods, prescribe the dosages of food preservatives and the
preservation duration for each kind of food.
2. Organizations,
households and individuals shall only be permitted to trade in
radiation-preserved food on the list of food preserved by radiation method and
within the law-prescribed radiation dosages.
The Health Ministry
shall prescribe the list of food preserved by radiation methods.
2. The Government
shall prescribe in detail the management and use of genetically modified food.
...
...
...
Article
22.- Means used for transportation of
food must ensure the following conditions:
1. Being manufactured
from materials which do not pollute food or food packages;
2. Being easily
cleansed and cleaned;
3. Being able to
easily distinguish assorted food;
4. Being able to
combat pollutants, including smoke, dust and to combat contagion among assorted
food;
5. Being able to
maintain and control conditions to ensure food hygiene and safety in the course
of transportation.
Section
4. FOOD IMPORT, EXPORT
Article
23.- Organizations, households and
individuals that import and/or export food, food additives, food-processing
supports, micro-nutrients, functional food, high-risk food, radiation-preserved
food, genetically modified food must bear responsibility for the hygiene and
safety of the food they have imported and/or exported; must comply with the
provisions of Vietnamese law when importing them; and must comply with the
provisions of this Ordinance and the provisions of the importing countries'
laws, when exporting them.
...
...
...
2. Competent State
agencies which conduct the inspection of imported- and exported- food hygiene
and safety must be answerable before law for the results of their inspection of
food hygiene and safety.
The Government shall
prescribe the procedures for inspection of imported- and exported-food hygiene
and safety.
2. Imported, exported
food which have already been certified for standard compatibility, food of
production and/or business organizations and individuals that have already been
certified as having the food hygiene and safety quality control system
compatible with Vietnamese standards or foreign, international standards
applied in Vietnam can be entitled to reduction of the number of food hygiene
and safety inspections.
2. Exported food which
fail to satisfy the food hygiene and safety requirements can be re-cycled,
subject to change of use purposes, or destroyed under decisions of competent
State agencies; households and individuals shall have to bear all expenses for
the handling of their exported food which fail to satisfy the requirements.
Article
27.- Food brought along by persons on
entry, exit or transit for personal consumption; food used for crew members and
passengers on traffic means entering, exiting or transiting Vietnam; food being
goods on transit in Vietnam must ensure the food hygiene and safety
requirements as provided for in this Ordinance and other relevant legislation.
...
...
...
2. Organizations,
households and individuals that produce and/or trade in high-risk food must be
granted certificates of satisfaction of food hygiene and safety conditions by
competent State agencies.
The Government shall
prescribe the list of high-risk food, the competence and procedures for
granting certificates of satisfaction of food hygiene and safety conditions.
2. The Health Ministry
shall prescribe the health criteria, the requirements on knowledge about food
hygiene and safety for persons directly involved in food production and
trading, which are suitable to each production and/or business line.
...
...
...
Section
6. ANNOUNCEMENT OF FOOD HYGIENE AND SAFETY STANDARDS
Article
31.- Organizations, households and
individuals can only produce and/or trade in food which ensure the food hygiene
and safety standards.
Article
32.- The competent State agencies shall
promulgate food hygiene and safety standards as well as inspection methods,
stipulate the food hygiene and safety management over food, food additives,
food-processing supports, micro-nutrients, functional food, high-risk food,
radiation-preserved food, genetically modified food, food containers, materials
for making food packages, wrappings, devices and equipment used in food
production and/or trading.
2. Organizations and
individuals that produce and trade in food with business registration must
strictly comply with the standards they have publicized and the food hygiene
and safety regulations promulgated by competent State agencies; regularly
inspect and take responsibility for food hygiene and safety with regard to the
food they produce and/or trade in.
3. Organizations,
households and individuals that produce and trade in food without business
registration must strictly comply with the law provisions on food hygiene and
safety and be responsible for food hygiene and safety with regard to the food
they produce and/or trade in.
Section
7. FOOD ADVERTISEMENT AND LABELING
...
...
...
The advertisers must
bear responsibility for the contents of their advertisements.
2. The contents of
advertisements of food, food additives, food-processing supports,
micro-nutrients, functional food, high-risk food, radiation-preserved food,
genetically modified food and food-related matters must be truthful, accurate,
clear and not harmful to producers, traders and consumers.
2. Organizations and
individuals that produce or trade in pre-packed food in the Vietnamese
territory must inscribe food labels before delivering goods from workshops.
3. Food labels must
contain the following basic details:
a) The name of the
food;
b) The name and
address of the food-producing establishment;
c) The food quantity;
...
...
...
e) Major quality norms
of the food;
f) Date of production,
use duration, food preservation duration;
g) Instructions on
preservation and use of the food;
h) Origin of the food.
PREVENTION
AND OVERCOMING OF FOOD POISONING AND DISEASES TRANSMITTED VIA FOOD
Article
36.- Measures to prevent food poisoning
and diseases transmitted via food shall include:
1. Ensuring hygiene
and safety in the process of food production, trading and consumption;
2. Educating, propagating
and disseminating knowledge and practice about food hygiene and safety for
producers, traders and consumers;
...
...
...
4. Analyzing dangers
of food pollution;
5. Investigating,
surveying and archiving data on food hygiene and safety;
6. Keeping food
samples according to law provisions.
1.
Measures to overcome food poisoning and diseases transmitted via food shall
include:
a) Detecting and
treating in time victims of food poisoning and diseases transmitted via food;
b) Stopping the
production, trading and use of poisoned food;
c) Recovering food
which have been produced, being circulated on markets and poisoned;
d) Notifying in time
the consumers of the food poisoning or diseases transmitted via food, food
which are being circulated on the market and poisoned;
...
...
...
f) Applying measures
to prevent the spread of epidemics due to food poisoning or diseases
transmitted via food.
2. The Government
shall assign specific responsibilities to ministries, ministerial-level
agencies and agencies attached to the Government in preventing and over-coming
food poisoning and diseases transmitted via food.
2. Organizations, households
and individuals that produce, trade in or use food, causing food poisoning or
diseases transmitted via food shall have to immediately apply measures to
overcome the consequences thereof, and at the same time promptly report such to
the local People's Committees or the nearest State management agencies in
charge of food hygiene and safety and shall have to bear all expenses for the
overcoming of food poisoning or diseases transmitted via food according to law
provisions.
Article
39.- Organizations and individuals that
detect signs of food poisoning of diseases transmitted via food shall have to
immediately notify them to the nearest medical establishments or local People's
Committees for working out timely preventive and remedial measures.
Article
40.- The People's Committees at all
levels shall have to apply measures to preclude food poisoning or diseases
transmitted via food in their respective localities; in cases of food poisoning
or diseases transmitted via food, they must apply necessary measures to
overcome the consequences and prevent the spread thereof; at the same time,
report to the immediate superior State agencies, the competent State management
agencies in charge of food hygiene and safety and notify the People's
Committees of the localities where the food poisoning or diseases may spread to.
The People's
Committees of the localities where food poisoning or diseases transmitted via
food may spread to shall have to notify the local population thereof for
prevention thereof and the application of measures to coordinate in overcoming
the consequences and preventing the spread thereof.
...
...
...
2. Where diseases
transmitted via food turn into dangerous epidemics which spread widely,
seriously threatening the human life and health, the law provisions on
emergency state must be complied with.
STATE
MANAGEMENT OVER FOOD HYGIENE AND SAFETY
Article
42.- The contents of State management
over food hygiene and safety shall include:
1. Elaborating and
organizing the implementation of strategies, policies, plannings and plans on
food hygiene and safety;
2. Promulgating and organizing
the implementation of legal documents on food hygiene and safety, the
regulations and standards on food hygiene and safety;
3. Elaborating and
organizing the implementation of plans to prevent and overcome food poisoning
and diseases transmitted via food;
4. Managing the food
hygiene and safety testing and experimenting systems;
5. Managing the
promulgation of food hygiene and safety standards, the certifications of
satisfaction of food hygiene and safety conditions;
...
...
...
7. Providing
professional training and fostering on food hygiene and safety;
8. Organizing the work
of information, propagation and dissemination of knowledge and legislation on
food hygiene and safety;
9. Entering into
international cooperation on food hygiene and safety;
10. Inspecting,
examining and settling complaints, denunciations and handling violations of the
legislation on food hygiene and safety.
1.
The Government shall perform the unified State management over food hygiene and
safety.
2. The Health Ministry
shall be accountable to the Government for performing the State management over
food hygiene and safety.
3. The ministries and
branches shall, within the scope of their respective tasks and powers, have to
coordinate with the Health Ministry in performing the State management over
food hygiene and safety in their assigned fields according to the following
principles:
a) The State
management over food hygiene and safety in the production process shall be
undertaken primarily by the specialized managing ministries or branches, which
shall coordinate with the Health Ministry, the concerned ministries and/or
branches in the implementation thereof;
...
...
...
4. The People's
Committees at all levels shall, within the scope of their respective tasks and
powers, perform the State management over food hygiene and safety in their
respective localities.
FOOD HYGIENE
AND SAFETY EXAMINATION AND INSPECTION
2. The Government
shall specify the examination of food hygiene and safety in food production and
trading.
2. The organization
and operation of the specialized food hygiene and safety inspectorate shall be
defined by the Government.
...
...
...
1. To inspect the
observance of law provisions on food hygiene and safety by organizations and
individuals that produce and/or trade in food;
2. To inspect the
observance of food hygiene and safety standards; To verify, conclude on,
propose competent authorities to handle violations of the legislation on food
hygiene and safety;
3. To suggest, participate
in the elaboration of legal documents on food hygiene and safety.
Article
47.- In the course of inspection, the
inspection teams and inspectors shall have the following rights and
responsibilities:
1. To request
concerned organizations and individuals to supply information and materials and
give answers on necessary matters in service of the inspection; to request the
inspected subjects to supply documents, reports on matters related to the
inspection contents; in case of necessity, to be entitled to take samples for
testing, to seal documents and evidences related to the inspection contents, to
make records on violations related to food hygiene and safety according to law
provisions;
2. To request the
expertise and conclusion on necessary matters in order to serve the inspection
work;
3. To stop acts of
violating the regulations on food hygiene and safety, which cause harms or
threaten to cause harms to human lives and health, and other acts which cause
harms to the interests of the State and the legitimate rights and interests of
organizations, individuals;
4. To handle according
competence or propose competent State bodies to handle violations of the
legislation on food hygiene and safety according to law provisions;
5. To be answerable
before law for their conclusions, handling measures of inspection decisions;
...
...
...
2. The inspected
organizations, households and individuals must abide by decisions of the
inspection teams or inspectors on food hygiene and safety.
2. Individuals shall
have the right to denounce acts of violating the legislation on food hygiene
and safety with competent agencies, organizations and/or individuals.
The competence and
procedures for settlement of complaints and denunciations and the procedures to
initiate lawsuits, which are prescribed in Clauses 1 and 2 of this Article,
shall be effected according to the provisions of law.
COMMENDATION
AND HANDLING OF VIOLATIONS
...
...
...
Article
51.- Organizations and individuals that
produce and trade in food and commit acts of violating the provisions of this
Ordinance or other law provisions on food hygiene and safety shall, depending
on the nature and seriousness of their violations, be administratively
sanctioned or examined for penal liability; if causing damage, pay
compensations therefor according to law provisions.
Article
52.- Those who abuse their positions and
powers to violate the provisions of this Ordinance or other law provisions on
food hygiene and safety shall, depending on the nature and seriousness of their
violations, be disciplined or examined for penal liability; if causing damage,
pay compensations therefor according to law provisions.
Article
53.- This Ordinance shall take
implementation effect as from November 1, 2003.
The previous
regulations contrary to this Ordinance are hereby all annulled.
Article
54.- The Government shall detail and
guide the implementation of this Ordinance.
...
...
...
Pháp lệnh vệ sinh an toàn thực phẩm năm 2003
Số hiệu: | 12/2003/PL-UBTVQH11 |
---|---|
Loại văn bản: | Pháp lệnh |
Nơi ban hành: | Uỷ ban Thường vụ Quốc hội |
Người ký: | Nguyễn Văn An |
Ngày ban hành: | 26/07/2003 |
Ngày hiệu lực: | Đã biết |
Tình trạng: | Đã biết |
Văn bản đang xem
Pháp lệnh vệ sinh an toàn thực phẩm năm 2003
Chưa có Video